Rundgång

Rundgång: Genus och Populärmusik

By Hillevi Ganetz, Anna Gavanas, Hasse Huss och Ann Werner

“Pink eller Beyonce? Petter eller Linda Bengtzing? Ett gäng tonårstjejer diskuterar musik och musiksmak. Vissa artister är OK att lyssna på, andra håller man helst tyst om. Varför kan man inte säga att man lyssnar på dansbands musik?

En snygg kvinnlig dj i en åtsittande t-shirt får en klapp i baken på väg upp i båset. Någon frågar henne om hennes kille har lärt henne dj-a. Vad gör det med hennes musik?

En manlig deltagare i talang-realityn Fame Factory blir rörd av sin musik och gråter en skvätt i TV. Det uppmärksammas stort i medierna och i olika tittarforum. Förändrar det bilden av honom? Vad händer när en kvinnlig deltagare gråter?

Schlager, bögdisco, tjejpop – vissa musikgenrer betraktas som feminina, lättviktiga, kommersiella. Motsatsen är gubbrocken – maskulin och autentisk. Men var hamnar en artist som Robyn? Musikjournalister, skivbolagsmänniskor och artister diskuterar kvalitet och “kredd” – vad är det som avgör var man hamnar i smakhierarkierna, och är positionerna ristade i sten?

Musik påstås överskrida eller till och med upplösa alla gränser. Paradoxalt nog upprättas och upprätthålls samtidigt hierarkier och gränser i just musiken.”

För att köpa ett ex, klicka här. 

Rundgång 2012

Rundgång 2012